Wiecie, że za oknem mam hałdy śniegu? Dzieciaki wczoraj pół dnia szalały na dworze. Ten biały puch tworzy widok iście Świąteczny. W dodatku przytargaliśmy już choinkę, w domu w miarę ogarnięte, no pięknie jest. A jak tam Wasze przygotowania? W tym przedświątecznym tygodniu postanowiłam Wam podrzucać głównie kulinarne inspiracje. Będę przepisy, które mam nadzieję, że wypróbujecie na Boże Narodzenia. Dziś serwujemy pyszny, mokry sernik, a zapewne już jutro podzielę się z Wami pomysłami na pyszne świąteczne koktajle.
Pierniczki to zdecydowanie nieodłączny element Świąt. Ja tym razem proponuję, aby wykorzystać je do ciasta. Poniżej znajdziecie przepis na obłędny sernik, niezwykle aromatyczny, w dodatku robi się go w moment. Pachnie cynamonem, piernikami i smakuje najlepiej na świecie. Bardzo polecam!
Szybki świąteczny sernik z pierniczkami
Na spód:
- 200 g herbatników maślanych
- 100 g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
Na masę sernikową:
- 500 g serka ricotta
- 250 g serka mascarpone
- 120 g cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 jajka (L)
- skórka starta jednej cytryny i sok z połówki cytryny
- 150 gram pierniczków w czekoladzie
Wykonanie:
Herbatniki kruszymy w blenderze lub ręcznie w misce. Dodajemy roztopione masło, cynamon i mieszamy całość. Do tortownicy o średnicy 24 cm przekładamy masę i rozkładamy na dnie. Masę należy wyrównać i lekko dociskać, aż wypełni szczelnie całą tortownicę. Odkładamy do lodówki na 15 minut.
Do większej miski dodajemy składniki na masę sernikową. Ważne by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Mieszamy całość trzepaczką do uzyskania gładkiej masy. Kroimy pierniczki na mniejsze kawałki i dodajemy do masy, jeszcze raz dokładnie ją mieszając. Przekładamy masę do przestudzonego spodu i lekko potrząsając formą rozprowadzamy masę równomiernie. Wstawiamy tortownicę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy powoli sernik. Najpierw przez 15 minut z zamkniętymi drzwiami, a potem z otwartymi aż do całkowitego ostygnięcia. Sernik należy schłodzić dodatkowo w lodówce przez godzinę. Po tym czasie wierzch można posypać ciemnym kakao bądź cynamonem.
I gotowe!
7 komentarzy
Smakowity ten sernik, tak na szybko. Prosty przepis, ale wypiek bardzo smaczny. Ciasto to pewnie będzie gościło na moim świątecznym stole.
hej A tortownicę czymś zmarnować lub papier rozłożyć? termoobieg? Joasia
Tak, my zawsze wykładamy ją papierem do pieczenia. Piec bez termoobiegu.
Bardzo fajny przepis 🙂
Świetne ciasto wychodzi z tego przepisu. Zrobiłam na próbę przed świetami i już go nie ma wiec test zaliczony 🙂
Z chęcią przetestuje przepis 🙂 SZkoda tylko że już po świętach 🙂
Chyba od zawsze uwielbiam serniki ale ostatnio to mam naprawdę na nie jakiś szał 😉 Jak nie „klasyczne” to miniserniczki. Testowałam już różne wersje (z pierniczkowym włącznie) i ciągle mi mało 😉